Vad ska man göra med en gammal telefon?

Har du en gammal mobiltelefon i en låda någonstans? Då är du inte ensam. Över 80 procent av alla svenskar har åtminstone en mobiltelefon glömd i en byrålåda. Var femte svensk har till och med fem telefoner, eller fler, hemma som de inte använder. Flera miljoner fullt fungerande, och trasiga, mobiltelefoner ligger alltså och skräpar i svenska hem istället för att återvinnas eller säljas vidare till nya ägare.

Hur återvinner man en mobiltelefon? Finns det ett andrahandsvärde på gamla mobiltelefoner? Vad ska man tänka på innan man säljer vidare sin telefon? Vi reder ut allt man behöver tänka på innan man ger sin gamla och oanvända mobiltelefon nytt liv.

Släng inte din gamla telefon!

När man hittar den där gamla luren långt nere i byrålådan kanske det är lockande att göra sig av med den så fort som möjligt och bara slänga den i soporna. Gör inte det! Nästan all elektronik, däribland mobiltelefoner, kan återvinnas och på så sätt få nytt liv.

Återvinn din mobiltelefon

I Sverige är vi i regel bra på att återvinna och sortera våra sopor. Matsvinn slängs i speciella tunnor och plastförpackningar i andra. Detta för att kunna återvinna så mycket som möjligt av materialet. Varför tenderar vi att spara på våra mobiltelefoner då? Det är svårt att svara på, men en anledning kan vara att vi inte riktigt är säkra på var vi kan lämna in den.

Hur återvinner man egentligen en mobiltelefon?

En mobiltelefon som bara ligger och skräpar hemma utgör ingen miljöfara i sig, men det är ett slöseri av resurser som hade kunnat användas bättre.

Sortera din mobiltelefon som elavfall

En mobiltelefon ska inte slängas i de vanliga hushållssoporna, då går allt användbart material till spillo. De flesta komponenter i mobiltelefonen går nämligen att återanvända på ett eller annat sätt. De metaller som finns i telefonen kan plockas ut och användas i nya mobiltelefoner eller andra produkter. De kan återinföras i kretsloppet helt enkelt.

En mobiltelefon sorteras som elavfall i ditt sopsorteringsrum eller på kommunens återvinningsstation. Om du inte är säker på var du hittar en återvinningsstation i din stad kan du hitta information på din kommuns hemsida.

Lämna din mobiltelefon hos en återförsäljare

Många återförsäljare tar även emot sina gamla mobiltelefoner igen – för att se till att de återvinns eller säljs för återbruk. Köper man en ny iPhone från Apple blir man erbjuden att byta in sin gamla modell. Om den är hyfsat ny och utan större skador kan man till och med få en slant för återvinningen. Även butikskedjor som Elgiganten, Elon, Mediamarkt och Netonnet erbjuder sina kunder att lämna in mobiltelefoner får återbruk och återvinning.

Innan du återvinner din mobiltelefon

Innan du lämnar in din gamla mobiltelefon för återvinning är det viktigt att du raderar all data som finns på enheten. Detta bör man tänka på både om man återvinner telefonen och om man säljer den vidare till någon annan.

På mobiltelefonen samlas ofta mycket personlig information som man gärna inte vill ska hamna i fel händer. Se till att mobiltelefonen är fabriksåterställd och att dina bilder, kontakter, lösenord, anteckningar och sms är raderade.

Fabriksåterställ iPhone

Så raderar du allt på din iPhone:

 • Gå till Inställningar
 • Tryck på Allmänt
 • Välj Nollställ
 • Ange lösenkod och lösenord till ditt Apple-ID
 • Din enhet raderas

Fabriksåterställ Samsung

Så raderar du allt på din Samsung:

 • Gå till Inställningar
 • Välj Allmän hantering
 • Tryck på Återställ
 • Välj Återställning till fabriksdata
 • Nu raderas allt på din enhet

Återbruk – Ge din gamla mobiltelefon nytt liv

Om telefonen du hittar i byrålådan fortfarande fungerar kan det kännas onödigt att återvinna den – någon annan kan ju få stor nytta av din gamla lur.

Ge bort din mobiltelefon

Om du har någon i din familj som behöver en ny mobiltelefon – deras gamla kanske är trasig eller ännu äldre än den du har liggande hemma, då är det en bra idé att ge bort telefonen. Det är till exempel vanligt att föräldrar ger sina gamla mobiltelefoner till sina barn, eller att äldre barn ger sina gamla mobiltelefoner till sina föräldrar. Alla prioriterar inte att ha den senaste modellen, då kan en modell som har några år på nacken, men fortfarande fungerar bra, vara en utmärkt lösning.

Ge bort din mobiltelefon och låt den få nytt liv i någon annans händer!

Sälj din gamla mobiltelefon

Andrahandsmarknaden för mobiltelefoner är stor. Både nyare och äldre modeller säljs dagligen på olika försäljningssidor online. Om du vill sälja din mobiltelefon kan du välja att sköta försäljningen helt själv eller sälja den till en återförsäljare som specialiserat sig på att sälja vidare gamla mobiltelefoner. Blocket, Tradera och köp- och sälj-grupper på Facebook är populära val för den som vill sälja vidare själv.

Om man vill använda sig av ett företag finns det många på marknaden. Swappie är ett exempel på ett företag som köper begagnade mobiltelefoner, renoverar dem och säljer dem vidare.

Även mobiloperatörer som Halebop, Telia, Telenor, Tre och Tele2 tar emot gamla mobiltelefoner. Deras betalning för äldre modeller skiljer sig åt en aning. Visa erbjuder en lägre månadskostnad på abonnemang, medan andra erbjuder en bättre deal på en ny mobiltelefon.

Kom ihåg att radera all data och information på din mobiltelefon innan du säljer eller lämnar in den.

Återvinn din mobiltelefon – för miljön

Många byter mobiltelefon ofta – varje eller vartannat år. All form av förbrukning och konsumtion påverkar förstås miljön, men mobiltelefonens största påverkan sker vid tillverkningen. De råvaror som används för att tillverka en ny mobiltelefon, till exempel olika former av metaller, utvinns på ett sätt som påverkar miljön negativt. Om man väljer att återvinna sin gamla mobiltelefon kan materialet i mobiltelefonen återanvändas i en ny mobiltelefon – då kan vi alltså slösa mindre med naturens resurser och din gamla mobiltelefon återgår till kretsloppet.

Det allra bästa är förstås om mobiltelefonen kan återanvändas i sin helhet – alltså säljas vidare till någon som kan använda den. Om telefonen är trasig och inte går att reparera är det näst bästa att lämna in den för återvinning – då ger den nytt liv ändå.

Tänk på din gamla mobiltelefon som en resurs istället för avfall eller något som bara är trasigt. Då kan det kännas lättare att lämna den ifrån sig. Mobiltelefonen är något väldigt privat som kan vara svårt att släppa taget om. Man kanske tänker att den eventuellt kommer att behövas om ens nya modell går sönder eller om man tappar bort den. Hur många gånger har det egentligen hänt att du plockat fram mobiltelefonen från byrålådan för att använda den? Inte så ofta va?

Din gamla mobiltelefon kommer alltid göra större nytta återvunnen eller återanvänd än vad den gör dammig och bortglömd i din byrålåda.

Återvinn eller återanvänd din gamla mobiltelefon

 • Din gamla mobiltelefon kan bli någon annans nya mobiltelefon
 • Återbruk och återvinning sparar på naturens resurser
 • Återvinning gör det möjligt för din trasiga mobil att ge nytt liv
 • Din mobil gör ingen nytta i byrålådan
 • Sälj dina gamla mobiltelefon – tjäna pengar eller få rabatt på din nya mobil
 • Sortera din gamla mobiltelefon som elavfall – besök en återvinningscentral
 • Lämna in din gamla mobiltelefon hos en återförsäljare