Mobiltillverkare

apple
doro
fairphone
google
htc
huawei
lg
microsoft
motorola
nokia
oneplus
samsung
sony
xiaomi
zte

Idag är smartphone- och mobilmarknaden en av de största marknaderna i världen och det finns en mängd olika mobiltillverkare som ständigt släpper nya telefoner med nya funktioner och finesser. Vissa mobiltillverkare satsar på innovation och eftersträvar ständigt att släppa revolutionerande smartphone-modeller som inte liknar någon av de modellerna som redan finns på marknaden, medan andra fokuserar på att utveckla enkla telefonmodeller där användarvänligheten står i fokus. 

Vilken mobiltillverkare man bör välja beror alltså helt på hur man vill använda sin telefon och vilka funktioner som man tycker är viktiga. När det kommer till smartphones finns det nästan alltid något för alla. 

Populära mobiltillverkare

Några av världens största mobiltillverkare är SamsungHuawei och Apple – alla tre har ett stort fokus på innovation och letar ständigt efter det där nya som kommer att revolutionera hela smartphone-marknaden. 

Telefonen som satte igång allting anses av många vara Apples allra första iPhone. Den första iPhonen lanserades under ett event i januari 2007 och revolutionerade då hela smartphone-marknaden. Telefonens touch-skärm, internetuppkoppling och möjligheten att ladda ner appar vände på många sätt upp-och-ner på hela världens förväntningar på vad en mobiltelefon kan göra.

Andra populära mobiltillverkare är bland annat OnePlus, LG, Sony, Microsoft, Xiaomi, HTC, ZTE, Doro, Motorola och Nokia. 

OnePlusXiaomiZTE och HTC är exempel på mobiltillverkare som specialiserat sig på att tillverka toppmoderna, stilrena och konkurrenskraftiga smartphone-modeller till en något lägre prislapp än många av sina konkurrenter från till exempel Samsung eller Apple. Doro är en svensk mobiltillverkare som specialiserat sig på att tillverka enklare mobiltelefoner till en äldre målgrupp. Sony tillverkar toppmoderna smartphones med en användarvänlig och unik avlång design. Nokia konkurrerar både med toppmoderna smartphone-modeller och erbjuder sina klassiska, och många gånger ikoniska, mobiltelefoner med knappar. 

Design

En mobiltelefon blir för många en stor del av vardagen, därför är det viktigt att välja en modell med en design man trivs med. Företag som Apple, Samsung och Huawei satsar på att lansera flera olika storlekar på sina flaggskeppsmodeller för att kunna fånga in en större kundskara. De större modellerna, plus- eller pro-modellerna, har ofta inte bara större skärm utan även större batteri och ett större kamerasystem med fler linser. 

Ett företag som svenska Doro designar hållbara och lättanvända mobiltelefoner för kunder som kanske inte är särskilt mobilvana eller av någon annan anledning behöver en enklare enhet med mer stöd. 

Kamera

Kameran är för många en viktig funktion på en smartphone. Det finns såklart vissa mobiltillverkare som satsar mer på kameran än andra. Ett exempel på en tillverkare som verkligen lagt ner mycket fokus på kameran är Huawei. Huaweis kamerasystem är på många sätt helt unikt, och företaget samarbetar med kameratillverkaren Leica för att skapa häpnadsväckande kameror till sina smartphones. 

Mobiltillverkare som Apple, Samsung, Sony, Nokia och OnePlus lägger även de stort krut på kameran i sina smartphone-modeller – och med många av dessa kan man ta bilder som är minst lika skarpa och högupplösta som en bild tagen med en systemkamera. 

Operativsystem 

Operativsystemet är det program som hanterar all maskinvara och alla program i en smartphone. Operativsystemet är alltså det som gör det möjligt att använda telefonen så som den är tänkt att användas. Idag finns det i huvudsak två olika operativsystem att välja på iOS, som används av alla Apples mobila enheter, och Android, som ägs av Google och används av nästan alla övriga smartphone-modeller. Köper man en iPhone använder man iOS och köper man till exempel en Samsung eller Sony använder man Android. Om man har en Android-telefon laddar man ner appar från Google Play Store och om man har en iOS-telefon laddar man ner appar från Apple App Store.