Det här är iPhone 14

Apple har haft årets viktigaste event och presenterat sin nya iPhone-serie – iPhone 14 och iPhone 14 Pro. De nya modellerna är fyllda till bredden med nya funktioner, förbättrade komponenter och stilrena designförbättringar. Det är knappast förvånande att det här är Apples dyraste iPhone-modeller någonsin. Låt oss ta en närmare titt på vad Apple har att erbjuda 2022.

Fyra modeller i iPhone 14-serien

Precis som många spekulerat innan lanseringen så har Apple valt att plocka bort iPhone mini och ersatt den med ytterligare en större modell, iPhone 14 Plus. I iPhone 14-serien hittar vi alltså standardmodellen iPhone 14, den större modellen iPhone 14 Plus och de två Pro-modellerna iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.  

Dynamic Island – Apples nya flärp

Designen påminner om tidigare modeller med sina raka kanter, rundade hörn och platta skärm. En stor nyhet för iPhone Pro är dock att flärpen, eller sensorhuset som Apple själva säger, är ersatt med den nya lösningen Dynamic Island. 

Sensorhuset är den lilla svarta flärpen högst upp på iPhone där Face ID och True Depth-kameran sitter. Detta designval har länge varit utskällt. Många andra telefontillverkare, Samsung till exempel, hittat mycket diskretare sätt att dölja kameran på telefonens framsida. Nu har dock Apple valt att omfamna den svarta rutan och gett den en rad nya funktioner. 

Dynamic Island sticker tydligt fram som en svart liten ö högst upp på iPhone 14. Istället för att platsen är helt död yta har Apple byggt ett system för animationer och notiser över selfiekamerasystemet. Dynamic Island kan växa och krympa beroende på vilken typ av information som visas. Det lilla ansiktet för Face ID blir en svart liten kvadrat över ön, musikspelaren växer ut över ön och täcker den övre delen av skärmen, och ön förvandlas till ett smalt svart streck när man hare igång ett röstsamtal samtidigt som man använder skärmen. 

Nytt chipsystem – men bara för Pro

Det här är en nyhet som många Apple-fans kanske är mindre exalterade över – bara Pro-modellerna får Apples nya chipp A16 Bionic. Det här är första gången på många år som Apple väljer att inte sätta sitt toppmoderna chipsystem i alla sina nya modeller. 

iPhone 14 och iPhone 14 Plus får alltså nöja sig med samma processor som förra årets iPhone 13, A15 Bionic.

A16 Bionic har en ny 4-nanometersprocess som Apple menar gör systemet 40 procent snabbare än förra årets modell A15 Bionic. Minnesbandbredden är 50 procent högre och den är strömsnålare än någonsin. 

Nödsamtal via satellit

En ny funktion som Apple valt att lägga mycket krut på är ett nytt system för nödsamtal via satellit. 

Tekniken finns i alla fyra modeller och gör det möjligt att skicka nödmeddelanden även när man inte har någon täckning i mobilnätet eller har tillgång till WiFi. 

Tekniken kommer till att börja med endast lanseras i USA och Kanada. Vi får helt enkelt vänta och se om den tar sig över till Europa och Sverige också. 

Beställ iPhone 14 från och med 9 september

iPhone 14-serien kommer att kunna förbeställas från den 9 september klockan 14:00. Försäljningsstarten börjar den 16 september. 

I USA har modellerna samma prisnivå som förra året, men för oss i Sverige kommer de bli något dyrare. Den svaga kronan och starka dollarn ställer helt enkelt till det för oss. På Apples hemsida ligger iPhone 14 på 11 995 kronor för den enklaste modellen. iPhone 14 Pro ligger på 14 995 kronor för den enklaste modellen.

Populäraste mobiltelefonerna just nu