Hur betalar man med mobilen?

Att betala med mobilen är lika enkelt som att betala med kort. Det är smidigt och det kan vara ganska skönt att slippa ta med sig plånboken. Det är också lätt att glömma plånboken, men mobilen, den har de flesta alltid med sig. Här går vi igenom hur det fungerar att betala med din mobil.

Att betala med mobiltelefonen

Om du vill kunna betala med din mobiltelefon fungerar det i korta drag genom att du kopplar ditt kreditkort till en app som Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Sedan blippar du snabbt och säkert i butiken. Det är lika tryggt som när du betalar med ditt kort.

NFC-teknik och MST-teknik

Både Apple Pay och Google Pay använder sig av NFC-tekniken, samma teknik som ditt kreditkort använder vid blipp-funktion. Dessa två appar kan därför användas i de butiker där det går att blippa ditt kort.

Skulle butiken ha en äldre kortterminal där betalning måste ske via chip går det tyvärr inte att betala med mobilen.

Samsung Pay använder också NFC-tekniken, men de har även en MST-teknik. Då kan du även betala med mobiltelefonen med Samsung Pay när butikens kortterminal inte stödjer NFC-transaktioner. Du håller då din telefon mot kortläsaren där du skulle ha dragit ditt kort för att läsa av kortets magnetremsa. Då uppfattar kortterminalen det som om du hade dragit ett kort genom kortläsaren.

Apple Pay

Om du har en iPhone 6 eller senare har du tillgång till Apple Pay. Det är mycket enkelt att både sätta upp och använda tjänsten.

 1. Börja med att öppna appen Wallet som redan är förinstallerad.
 2. Klicka på “Lägg till” alternativt på plustecknet uppe i högra hörnet.
 3. Därefter skriver du in din bank. Skulle din bank inte finns med som ett alternativ går det tyvärr inte att använda Apple Pay med den banken.
 4. Välj alternativet “Ange kortinformation manuellt” eller håll kameran över ditt kort.
 5. Kontrollera att informationen stämmer.
 6. Nu kan du börja använda tjänsten!

Google Pay

Även Google Pay är lätt att sätta upp och använda. Om du har en Android med operativsystemet Lolipop 5.0 eller senare kan du använda dig av denna tjänst. Du behöver också ha NFC i gång för att kunna genomföra en betalning.

 1. Gå in i Play Store och installera Google Pay.
 2. Öppna appen och logga in med din Gmail.
 3. Klicka därefter på “Betalning” längst ner på skärmens meny.
 4. Tryck på “Lägg till betalningsmetod”.
 5. Skriv in din kortinformation.
 6. Nu är allt klart för att kunna betala med Google Pay.

Samsung Pay

Om du har en Samsungtelefon kan du använda Samsung Pay som är lika enkel som de övriga tjänsterna.

 1. Är appen Samsung Pay redan förinstallerad börjar du med att öppna appen. Finns den inte installerad hämtas och installeras den via Play Store.
 2. Har du ett Samsung konto är du redan inloggad, annars får du skapa ett konto.
 3. Lägg till en PIN-kod som du ska använda vid betalning.
 4. Klicka på ”Lägg till kreditkort”.
 5. Ange din kortinformation manuellt eller håll kameran över ditt kort.
 6. Verifiera kortet med sms eller e-post.
 7. Nu är appen klart att använda.

Hur görs betalningen med mobilen i butik?

Öppna den app du har valt att använda och där du har satt upp ditt kreditkort i mobilen. Du ser till att kortet visas i bild och håller upp mobilen mot kortläsaren, där du annars brukar blippa med ditt kreditkort. Efter ett par sekunder är betalningen klar.

Betala på webben och i appar

Det går även att betala med mobilen för köp på webben eller i appar. Då väljer du Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay som betalningsmetod och vid betalningen använder du den säkerhetsmetod du har valt för att slutföra köpet.

Hur säkert är det att betala med mobiltelefonen?

Det är lika säkert som att betala med kort.

Du kan välja olika säkerhetsinställningar för betalning med PIN-kod, Face ID, Fingeravtryck (Touch ID) eller med dubbelklick på sidoknappen.

Vilken tjänst ska man välja?

Beroende på vilken mobil du har finns det olika appar som fungerar. Har du en iPhone är det Apple Pay som gäller, för en Android Google Pay och har du en Samsung har du även alternativet Samsung Pay.