Identiska iPhone-nördar är ett minne blott

Apple är på många sätt tongivande på smartphone-marknaden. Teknikjätten satte den moderna smartphonen på kartan när iPhone lanserades för första gången 2007. iPhone är fortfarande en av de absolut populäraste smartphone-modellerna på marknaden – särskilt här i Sverige. Nu är iPhone 13-serien här. Vad säger Apples nya modeller om iPhones framtid?

Varannan svensk har en iPhone

Enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2019, en undersökning som görs årligen av Internetstiftelsen, använder 47 % av den svenska befolkningen en iPhone. Det är alltså nästan varannan svensk. 39 % använder en Android-enhet och 3 % använder både en iPhone och en Android. (De få procenterna som är över använder antingen ingen smartphone alls, vet inte vilken modell de använder eller använder en smartphone som inte är en iPhone eller Android).   

Siffrorna för Apple ser inte likadana ut över hela världen. Globalt sett är Android fortfarande störts – med marginal. Enligt siffror från Statista använder 73 % av världens befolkning en Android och 26 % en iPhone. Android-enheterna kommer med en större bredd och finns i fler prisklasser än iPhone. Detta är en del av förklaringen till deras globala popularitet. 

Apple har dock börjat bredda sitt sortiment, något som iPhone 13-serien befäster.  

Ett bredare iPhone-sortiment 

Under många år lanserade Apple bara två olika iPhone-modeller om året – en standardmodell och en Plus-modell. Den uppsättningen är sen länge förlegad. I år lanserade Apple fyra olika modeller i iPhone 13-serien: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Serien kompletteras med den enklare iPhone SE som lanserades förra året. Nu finns det alltså fem olika iPhone-modeller med olika funktioner, finesser och i olika prisklasser. Finns det en iPhone för alla? Ja, i alla fall nästan. 

Den kompakta iPhone-modellen 

Mini-modellen såg dagens ljus för första gången förra året när iPhone 12 mini lanserades. iPhone mini är liten och kompakt men med likvärdiga specifikationer som standardmodellen. Modellen är en frisk fläkt i ett smattphonelandskap som tycks ha satsat på ju större desto bättre under många år nu. 

Visst är en iPhone 13 Pro Max en fröjd att använda, men den är inte särskilt bekväm att ha i byxfickan. 

Samsungs lösning på den problematiken är förstås de vikbara smartphone-modellerna. I augusti i år lanserade Samsung Galaxy Z Fold3 och Galaxy Z Flip3. Med en vikbar smartphone får man det bästa av två världar. Man får en telefon som är liten och smidig att ha i byxfickan men som samtidigt kan vecklas ut till en stor och användbar phablet. 

När kommer iPhone Fold? 

Kommer Apple att gå i Samsungs fotspår? Apple har inte officiellt gått ut med några planer på att lansera en vikbar iPhone, men det går förstås rykten. Och det finns inga tvivel om att Apple undersöker tekniken. Redan 2016 ansökte Apple om ett patent som skulle möjliggöra en vikbar OLED-skärm. 

Än har vi inte fått se teknik i praktiken. Men det finns stora möjligheter att Apple utökar sin växande iPhone-serie ytterligare under de kommande åren. Vi kanske får se en iPhone 16 Fold 2024? Eller ännu tidigare. 

Eller inte alls. Den vikbara smartphone-modellen tycks fortfarande stå och väga mellan att vara en rolig gimmick och en faktiskt praktisk, hållbar och användbar enhet.   

Den ikoniska iPhonen 

Att Apple breddar sitt sortiment är för de flest hängivna användare förstås något positivt. Om man endast vill köpa Apple och iPhone är det kul att äntligen få lite olika modeller att välja på – och olika färger. Apple kanske inte kommer att lämna sina ikoniska vita hörlurar riktigt än, men för alla svenska iPhone-användare är det förstås kul att inte alla i familjen eller kompisgänget har identiska telefoner längre. 

Populäraste mobiltelefonerna just nu