Kan man köpa en mobiltelefon utomlands?

Ja, det är möjligt att köpa en mobiltelefon utomlands men det finns ett par saker som är bra att ha koll på om man vill att telefonen ska fungera i Sverige. Man måste bland annat kolla så att telefonens frekvensband har stöd för det som används i Sverige och så att enheten inte är operatörslåst till en utländsk operatör.

Köp en mobiltelefon med rätt frekvensband

Vilket frekvensband en mobiltelefon har behöver man vanligtvis inte tänka på, men om man köper en telefon utomlands är det en väldigt viktig faktor. För att telefonen ska fungera som den ska hemma i Sverige behöver den ha stöd för det svenska mobilnätet, alltså ha stöd för samma frekvensband som används av de svenska operatörerna. 

Inom EU finns en standard som gör att alla mobiltelefoner inom unionen har stöd för samma frekvensband. Om man köper en mobiltelefon i ett annat EU-land behöver man alltså inte fundera på detta. Även mobiltelefoner köpta i USA eller Kanada brukar ha stöd för samma mobilnät som de svenska. 

Det är när man reser i Asien eller andra delar av världen som man behöver vara lite mer uppmärksam. Telefoner från Kina har till exempel inte alltid stöd för alla frekvensband som används i Sverige. 

Köp inte en mobiltelefon som är operatörslåst

Mobiltelefoner som är operatörslåsta är inte särskilt vanligt i Sverige längre, men är desto vanligare utomlands. Att köpa en telefon som är operatörslåst till en utländsk operatör är ingen bra idé. Det kan nämligen leda till många bekymmer när man kommer hem och vill använda sin telefon.

Detta bör man vara extra uppmärksam på när man handlar i USA. Många telefoner är låsta till operatörer som AT&T som inte finns på den svenska marknaden. 

Tänk på köpevillkor och garanti

Om man köper en mobiltelefon utomlands kan det bli svårare att få hjälp om man skulle upptäcka ett fabriksfel på enheten. Man bör kolla upp hur garantin gäller och vilka möjligheter man har att få hjälp.

Är telefonen köpt inom EU kan man vanligtvis utnyttja garantin även i Sverige. Samma sak gäller inte om man har köpt en enhet utanför EU.

Adapter och laddare

I andra länder används inte samma eluttag som används i Sverige. Om man har köpt en mobiltelefon utomlands kan man alltså behöva köpa en adapter eller en annan laddare för att kunna koppla in enheten i ett svenskt uttag.