Är det lagligt att avlyssna någons mobiltelefon?

Det snabba och enkla svaret på den frågan är nej, det är olagligt att avlyssna någon annans mobiltelefon.

Avlyssning av mobiltelefoner kan göras med hjälp av olika spionprogram och appar, men om personen som avlyssnas inte har gett sitt medgivande till avlyssningen är användningen av dessa program olaglig och kan till och med leda till fängelse.

Olovlig avlyssning

Brottet som man gör sig skyldig till om man avlyssnar någon annans mobiltelefon kallas olovlig avlyssning. Man kan dömas för olovlig avlyssning om man, utan att personerna i fråga har gett sitt medgivande, avlyssnar ett samtal som man själv inte deltar i. Det här gäller inte bara mobiltelefoner, utan även avlyssning av samtal mellan personer i enrum eller avlyssning av förhandlingar som inte är allmänna eller där personen som avlyssnar inte deltar.

Om man gör sig skyldig till den här typen av brott kan man dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Det finns dock undantag för den här reglen. Polisinstanser och SÄPO kan få särskilda tillstånd av domstol för att bedriva avlyssning. Men då sker den avlyssningen som polisarbete och för att hindra brott eller uppdaga brott.

Så undviker du att någon avlyssnar din mobiltelefon

Många kan känna sig oroliga över om deras mobiltelefon är avlyssnad eller inte. Oron har ökat med den ökande användningen av mobiltelefoner och hur mycket vi förlitar oss på dem under vardagen. Även smarta-produkter i hemmet har ökat oron. Hur mycket hör egentligen din smarta högtalare? Hur ofta lyssnar din assistent i mobiltelefonen på dig utan att du har satt igång den?

Vad kan man då göra för att känna sig säker med din mobiltelefon? De samtal och meddelanden du skickar via mobilnätet samlar din operatör information om. De vet till exempel vem du har pratat med i telefon, och hur länge. Den här informationen lagras i upp till ett halvår, men själva samtalet är krypterat. Din operatör vet alltså vem du har ringt till och hur länge, men inte vad ni har parat om.

För att undvika att den här informationen lagras väljer många att använda andra vägar att kommunicera med sin mobiltelefon än operatörernas, så kallade krypterade meddelande- och samtalstjänster. De säkraste tjänsterna använder end-to-end-kryptering. Det innebär att kommunikationen krypteras i din telefon, sen dekreteras den i mottagarens telefon. Då blir det omöjligt för utomstående, till och med appen som tillhandahåller tjänsten, att avlyssna samtalet.

Enkla tips för säkrare mobilanvändning

Om du vill känna dig säkrare när du använder din mobiltelefon finns det ett par tips som kan vara bra att tänka på.

  • Kontrollera vad apparna du använder har tillgång till. Om en app begär åtkomst till din mikrofon ska du vara lite extra uppmärksam. Varför behöver appen tillgång till mikrofonen? Om du känner dig det minsta osäker, neka åtkomst till mikrofonen.
  • Använd krypterade kommunikationstjänster istället för samtal och sms via mobilnätet. Om tjänsten har end-to-end-krypteringen kan du vara säker på att det bara är du och den du pratar med som hör samtalet.
  • Ha koll på din röststyrda assistent. Röststyrda assistenter har ofta en fras som används för att de ska sätta igång. Det kan vara ”Okej, Google” eller ”Hej, Siri” eller liknande fraser. Du kan stänga av lyssningen efter denna fras i din mobiltelefon så att du inte råkar aktivera den av misstag.