Kan leasade smartphones vara framtiden?

Att leasa en privatbil istället för att köpa en bil har blivit allt vanligare de senaste åren. Idag är en stor andel av de nya bilarna som körs på gatorna i Sverige privatleasade. Går smartphonen samma framtid till mötes? Det tyska företaget Everphone hoppas på det.

Everphone hyr ut smartphones till företag

Det tyska startupföretaget Everphone har satt leasing av smartphones på kartan. Företaget startades 2016 i Berlin och har som företagsidé att de köper in begagnade smartphones, som de sedan fixar till och hyr ut till företag. Idag har Everphone tusentals smartphones ute för leasing, bland annat till konsultföretaget Ernst & Young LLP. 

Företagstelefonerna lämnas efter en tid tillbaka till Everphone, som renoverar och fixar till dem igen, för att hyra ut dem igen. Dessa smartphones får alltså inte bara en till chans, utan två och i vissa fall tre. 

Smartphones har i regel en livslängd på upp till tre år, men Everphones smartphones används i upp till fem år. Leasing-modellen kan alltså även vara ett steg mot en mer hållbar smartphonemarknad. 

När Everphones smartphones har blivit för gamla för att hyras ut sälj dem till privatkunder till ett förmånligt pris. 

Tyska Everphone drar in 200 miljoner dollar

Företaget Everphone är har, enligt Bloomberg, samlat in 200 miljoner amerikanska dollar och har blivit värderat till 170 miljoner amerikanska dollar. Värderingen görs i hopp om att bolaget ska börsnoteras inom de närmaste åren. 

Bland investerarna i företaget hittas Deutsche Bank AG, Deutsche Telekom AG och Phoenix Insurance Company. 

Kunderna blir allt mer miljömedvetna 

Under en tid när vi blir allt mer medvetna om vårt biologiska avtryck och hur det påverkar miljön letar många efter mer hållbara lösningar. Detta sökande efter hållbarhet har även nått smartphone-marknaden. 

Operatörer som Halebop erbjuder begagnade modeller jämsides de splitter nya och företag som Swappie erbjuder både begagnade mobiltelefoner till försäljning och möjligheten att sälja sin gamla modell. Även teknikjättar som Apple försöker dra nytta av den nya gröna trenden. De vill förstås fortfarande att deras kunder ska köpa de nya modellerna, så de erbjuder istället rabatt om man lämnar in sin gamla modell till återvinning när man köper en ny. 

Är privatleasing av smartphones framtiden?

Kan leasing av smartphones vara nästa steg i en allt mer resursmedveten mobilbransch? Everphone satsar i dagsläget endast på företagskunder, men steget är förstås inte långt till privatleasing av smartphones.

Kommer smartphones gå samma öde till mötes som bilen? De närmaste fem till tio åren kommer vara mer spännande än någonsin.

Populäraste mobiltelefonerna just nu