Vad gör man när mobilen blir varm?

Du kanske någon gång har varit med om att mobilen blir varm, så pass varm att den knappt går att hålla i? Att telefonens temperatur stiger kan bero på flera olika saker. Vi ska här gå igenom hur du tar reda på varför och hur du kan få din mobil svalare igen.

Varför blir mobilen varm?

För att snabbt få mobilen sval när den blivit varm behöver du först kolla upp varför den överhettas. En hög temperatur på telefonen gör även att batterinivån blir låg samtidigt som livslängden på både batteri och mobilen i sig minskar.

Överhettning

Var noga med att inte lägga mobilen i direkt solljus för det orsakar snabbt överhettning. Lägg telefonen i skuggan med skärmen ner. Om den ligger i en väska kan även solen göra väskan varm vilket då även påverkar mobilen i sin tur.

Appar i bakgrunden

Att ha för många appar i gång i bakgrunden kan även det överhetta mobilen. Det drar också mer batteri i onödan.

Batteriet

Det kan även bero på flera andra anledningar till att mobilen blir varm. Batteriet kan vara dåligt, vilket i sin tur kan leda till överhettning. Är telefonen några år gammal kan det vara dags att tänka på ett batteribyte i förebyggande syfte.

Uppdatera operativsystemet

Gamla operativsystem kan göra att vissa appar bidrar till att telefonen blir varm. Då drar den mer batteri än nödvändigt. Se därför till att uppdatera operativsystemet regelbundet.

Så får du en varm mobil sval igen

  • Undvik att ha telefonen i direkt solljus eller liggande i en varm väska.
  • Stäng av appar som körs i bakgrunden.
  • Byt batteriet innan det blir för gammalt och om det börjar fungera lite sämre.
  • Uppdatera operativsystemet regelbundet.

Är det farligt om telefonen blir varm?

Om mobilen ofta blir varm och särskilt länge kan det leda till skador, vilket i sin tur kan vara farligt.

Varför blir mobilen varm när man pratar?

Telefonen genererar mer värme än vanligt när både högtalare, skärm med mera är i gång samtidigt. Skulle nätverkssignalen dessutom vara dålig eller instabil kan mobilen bli ännu varmare eftersom den då behöver öka signalöverföringseffekten.