Mobilen laddar inte, hur ska jag göra nu?

Ibland kan det hända att mobilen trilskas när den ska laddas. Då hittar du kanske tillfälliga lösningar som att trixa med sladden och hålla telefonen på något speciellt sätt.

Det finns många anledningar till att det inte fungerar på ett normalt sätt för att det är fel antingen på telefonen, batteriet, laddaren eller uttaget. Här tipsar vi om några knep du kan ta till när det är svårt att ladda mobilen.

Aktivera snabbladdning

Är det snabbladdningen som inte fungerar som den ska kan denna behöva aktiveras i mobilen. För att kunna snabbladda telefonen behöver man också ha den ursprungliga USB-kabeln.

Kontrollera laddaren

Många gånger när telefonen inte laddar kan det bero på själva laddaren. Kontrollera att den och USB-sladden fungerar genom att inspektera att de ser hela ut. Ibland är det så enkelt att laddaren inte sitter rakt i vägguttaget eller att sladden inte sitter i ordentligt.

Rengör mobil och laddar

Beroende på var du brukar ha telefon och laddare kan det samlas smuts och damm i mobilens laddningsport eller i laddarens port.

Testa då att göra rent portarna med ett buntband, plastgem eller en tandpetare. Använd absolut inte metall då det lätt kan förstöra portarna.

Starta om mobilen

En universallösning på de flesta problem med en mobil är att starta om den. Det kan även hjälpa om den laddar dåligt och eventuellt har tappat eller fått problem i kommunikationen mellan batteri och laddare.

Byt batteri

Telefonens batteri kan både bli gammalt och gå sönder så om inget annat hjälper kan det vara dags för ett byte. Även om det går att byta batteriet själv är det bäst att lämna in mobilen för byte av batteri eller om företaget kan reparera det.

Lösningar på när mobilen inte laddas

  • Kontrollera att snabbladdning är aktiverad om det är den som krånglar.
  • Undersök så att både laddare och sladd är hela.
  • Rengör laddningsportarna.
  • Starta om mobilen.
  • Byt batteri eller låt en kunnig reparatör få den reparerad.