Får man använda mobiltelefon när man kör?

Det är inte lagligt att hålla i sin mobiltelefon när man kör, men man får använda den handsfree. Att prata i sin mobiltelefon när man kör är alltså möjligt, så länge man inte har telefonen i handen. Det är även möjligt att använda telefonen för navigering. Vi rekommenderar att man har en telefonhållare i bilen för att kunna köra så säkert som möjligt med sin mobiltelefon. 

Man får inte hålla sin smartphone i handen

Sen tidigt 2018 är det olagligt att köra och hålla sin smartphone (eller annan utrustning för kommunikation) i handen samtidigt. Man kan få betala dryga bötesbelopp om man bryter mot lagen. 

Även om man inte håller i telefonen, men till exempel använder den via ett mobilställ i bilen, kan man stoppas av polisen och få böter. Enligt lagen får man inte använda en smartphone så att det påverkar ens körförmåga negativt. Samma lagar gäller för GPS och annan navigationsutrustning. 

Smartphone vid trafikljus

Får man ta upp sin smartphone om man stannar vid ett rödljus? Nej, här är lagen väldigt tydlig. Även om du står stilla vid ett rödljus eller en stoppskylt så får du inte plocka upp din smartphone. Din resa pågår fortfarande och du befinner dig i trafiken. Enheten får man plocka upp när man har parkerat bilen och resan är avslutad. 

Smartphone när man övningskör

En viktig sak att komma ihåg är att om man är handledare vid övningskörning så är man ansvarig för körningen. Det innebär att man som handledare inte får plocka upp sin smartphone under körningen. Detta kan leda till böter. 

Handsfree

Detta betyder dock inte att det är olagligt att använda sin smartphone under en bilresa. Det är möjligt att använda handsfree eller koppla enheten till bilens högtalarsystem för att kunna genomföra röstsamtal under bilkörningen. Det viktiga är att telefonen inte är i handen och att man har ögonen, och uppmärksamheten, på vägen och trafiken.