Hur köper man en mobiltelefon på avbetalning?

Att köpa en mobiltelefon på avbetalning är vanligt och kan göras hos de flesta svenska operatörer som säljer mobiltelefoner. Hur avbetalningen fungerar skiljer sig lite åt mellan olika operatörer, men i många fall är avbetalningen räntefri och man kan välja upp till 36 månaders avbetalning. 

Så fungerar avbetalning av mobiltelefon

Om man köper en mobiltelefon hos en mobiloperatör kan man i många fall välja att delbetala enheten. Då betalar man en förutbestämd summa varje månad tills hela mobiltelefonen är betald. Avgiften betalar man i många fall tillsammans med abonnemangskostnaden.

Många mobiloperatörer erbjuder räntefri avbetalning. Då lägger de inte till någon ränta för delbetalningen och kostnaden är fast under hela avbetalningsperioden. 

Hur länge man kan välja att delbetala sin mobiltelefon skiljer sig mellan olika operatörer. Det är vanligt att man kan välja mellan avbetalningsperioder på 12, 24 eller 36 månader. Ju längre avbetalningstid man väljer desto lägre blir månadskostnaden. Vanligtvis har man en bindningstid under hela avbetalningsperioden. 

Om man köper en mobiltelefon på avbetalning tillsammans med ett abonnemang kan man hos många operatörer få rabatt på mobiltelefonen. Det finns även operatörer som erbjuder mobiltelefoner gratis om man väljer en viss typ av abonnemang och en viss längd på bindningstiden. 

Kan bli dyrare med avbetalning 

Tänk på att räkna ihop den totala kostnaden för mobiltelefonen när du väljer avbetalning. Ta månadskostnaden och multiplicera den med antalet månader du ska avbetala. Summan blir den totala kostnaden för enheten. Jämför denna summan med priset för enheten i butik. 

Vanligtvis är priset för en mobiltelefon på avbetalning dyrare än priset för att köpa mobiltelefon direkt. Man får själv avgöra om priset för avbetalningen är värt det eller inte. 

Avbetalning om man har betalningsanmärkning 

Om man har betalningsanmärkningar kan det vara svårt att köpa en mobiltelefon på avbetalning (och att teckna abonnemang). När man köper något på avbetalning tar alltid försäljaren en kreditupplysning. Om kreditupplysningen visar betalningsanmärkningar kommer man inte godkännas för köpet. 

Har man betalningsanmärkningar får man köpa en mobiltelefon kontant istället.