Kan man köpa en mobiltelefon trots betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att köpa en mobiltelefon om man har betalningsanmärkningar. Om man har en betalningsanmärkning kan man dock inte köpa en mobil på avbetalning, utan man måste betala hela telefonen direkt. Om man köper en mobiltelefon med ett abonnemang tas vanligtvis en kreditupplysning. 

Köp mobiltelefon trots betalningsanmärkning

Även personer med en betalningsanmärkning eller en skuld hos Kronofogden ska såklart kunna äga en mobiltelefon. Det viktigaste att komma ihåg när man köper en mobil när man har betalningsanmärkningar är att man måste köpa sin enhet kontant – alltså betala för hela mobilen på en gång. Det är inte möjligt att köpa en mobil med en avbetalningsplan om man har betalningsanmärkningar. 

När man väljer att delbetala något behöver företaget som säljer varan vara säkra på att du som kund kan betala din räkning varje månad. Därför tar företag ofta en kreditupplysning på de kunder som vill betala av sitt köp under en period. Kreditupplysningen visar om kunden har några betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Om företaget ser något avvikande i kreditupplysningen godkänns inte köpet – man kan alltså inte köpa en mobil på avbetalning om man har en betalningsanmärkning. 

En betalningsanmärkning ligger ofta kvar i 3 år. Under dessa 3 år kan alla typer av köp på avbetalning vara svåra att genomföra. 

Köpa mobil med abonnemang med betalningsanmärkning

Om man vill köpa en mobil tillsammans med ett mobiltelefonabonnemang kan man även stöta på problem om man har betalningsanmärkningar. De flesta operatörer gör en kreditupplysning på sina kunder innan de godkänner köpet. Syns en betalningsanmärkning godkänns tyvärr inte ens köp.

Det finns en rad operatörer som erbjuder mobilabonnemang som man betalar med sitt bankkort i förväg. Dessa abonnemang kan man teckna utan att operatören behöver göra någon form av kreditupplysning. Det finns alltså många abonnemang att teckna även för de med en betalningsanmärkning. Tyvärr kan man inte köpa en telefon med delbetalning till dessa abonnemang, utan man måste köpa sin mobil kontant. 

Billiga mobiltelefoner

Att köpa en telefon kontant kan bli riktigt dyrt, men det finns många märken som säljer riktigt bra budgetvarianter som man kan köpa för ett överkomligt pris. Man kan även titta på lite äldre modeller. Prislappen på en mobiltelefon sjunker avsevärt ju äldre den blir. 

Många operatörer säljer även begagnade mobiltelefoner i riktigt bra skick. Dessa modeller är helt återställda, men kan förstås ha vissa skönhetsfläckar. Om man letar efter en billig mobiltelefon att köpa kontant så är begagnade modeller ett riktigt bra alternativ – både för plånboken och miljön.