Kan man köpa en mobiltelefon utan kreditupplysning?

Huruvida det tas en kreditupplysning eller inte när man köper en mobiltelefon beror på hur man väljer att betala för enheten. Om man köper en mobiltelefon kontant tas det ingen kreditupplysning. Om man köper en mobiltelefon på delbetalning däremot kommer det att krävas en kreditupplysning. 

Svaret på frågan är alltså ja, det går bra att köpa en mobiltelefon utan att det tas en kreditupplysning. 

När görs det en kreditupplysning när man köper en mobiltelefon?

En kreditupplysning görs för att företaget som säljer mobiltelefonen ska kunna känna sig trygg med att du kan betala för enheten. Om du betalar för hela enheten direkt, alltså kontant, behöver företaget inte oroa sig för framtida betalningar. Du står då inte i skuld till dem. Då genomförs ingen kreditupplysning.

Väljer du att delta upp betalningen av din mobiltelefonen, alltså betala av en del av mobiltelefonens totala pris varje månad under ett visst antal månader, kommer säljaren att göra en kreditupplysning. Denna form av upplysning ger företaget information om du till exempel har skulder hos Kronofogden, betalningsanmärkningar och hur din årliga inkomst ser ut. Om du har skulder eller inte har någon fast månadslön är risken stor att företaget inte godkänner ditt köp på avbetalning. 

Kreditupplysning vid köp av mobil och abonnemang

Om du köper en mobil tillsammans med ett abonnemang är det vanligt att operatören kollar upp din kreditvärdighet. Detta eftersom man vanligtvis delbetalar mobiltelefonen tillsammans med abonnemangskostnaden varje månad. 

Om man köper en mobil tillsammans med ett abonnemang binder man vanligtvis upp sig som kund hos operatören under till exempel ett eller två år. Då vill operatören säkerställa att du klarar av att betala din räkning varje månad och genomför därför en kreditupplysning. 

Hos de flesta operatörer kan du välja under hur lång tid du delbetalar din mobil. Om du betalar av den under en kortare period blir månadskostnaden högre, men din bindningstid kortare. 

Hur köper jag en mobiltelefon utan kreditupplysning?

Om du vill köpa en mobiltelefon utan att det genomförs någon kreditupplysning måste du betala hela mobilen direkt. Då står du inte i skuld till operatören eller företaget. De har då inget intresse av att veta hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt. 

Alla mobiltelefoner kan köpas kontant. Många operatörer erbjuder denna betalningsmodell, annars kan man vända sig till teknik-butiker. 

Många mobiloperatörer erbjuder även mobilabonnemang utan kreditupplysning. Då betalar man abonnemangskostnaden i förtid istället för att den faktureras i efter hand.