Hur har mobiltelefonen utvecklats genom historien?

Mobiltelefonen har gått igenom en radikal utveckling under sin förhållandevis korta historia. Den har gått ifrån att vara så otymplig att den behövde byggas in i bilar och väskor till att i stort sett bli en förlängning av oss själva med en mängd olika funktioner utöver själva telefonen. 

Mobiltelefonen har idag en självklar plats i de allra flestas liv, men så har det inte alltid varit. Vi tar med dig på en spännande vandring genom mobiltelefonens händelserika historia. 

50-talet och ”biltelefonen”

Den allra första mobiltelefonen har faktiskt sitt ursprung i lilla Sverige. Under 1950-talet utvecklades den så kallade ”biltelefonen” – en stor, otymplig och lådliknande telefon som byggdes in i bilar. Bilen behövdes både för att göra telefonen mobil och för att ge den ström. ”Biltelefonen” var alltså inte riktigt lika behändig som de mobiltelefoner vi känner till idag, men aning mer mobil än den fasta telefonen. 

”Biltelefonen” använde ett system som kallas MTA, Mobiltelefonisystem A. Det allra första samtalet gjordes av ingenjören Sture Laurén som arbetade på Telegrafverket. När mobiltelefonen lanserades till allmänheten 1956 gick den under namnet ”Mobiltelefonsystem Laurén” efter den tongivande ingenjören. 

70-talet och den handhållna mobiltelefonen 

När vi tänker på en mobiltelefon idag tänker vi i första hand på en handhållen telefon och inte en telefon som är så otymplig att den behöver byggas in i en bil eller en väska. Låt oss därför hoppa vidare till den första riktiga handhållna mobiltelefonen – den första mobila mobiltelefonen helt enkelt. 

Det är många som hävdar att de ligger bakom den allra första handhållna mobiltelefonen. Vem som faktiskt var allra först kan vi inte vara riktigt säkra på, men vi vet vem som ringde det allra första samtalet med en mobiltelefon. 

Martin Cooper var ingenjör på Motorola och ringde 1973 sin konkurrent Joel Engel som var ingenjör på Bell Labs. Bell Labs hade under många år försökt vara först med mobiltelefonen, men Motorola hann precis före – vilket Cooper var tydlig med att berätta under sitt allra första mobiltelefonsamtal på en gata i New York.  

Motorola Dynatac

Telefonen som Martin Cooper hade i handen var en Motorola Dynatac. Enheten var 25 cm lång, hade en lång antenn på toppen och vägde närmare 790 gram. Den fick alltså inte riktigt plats i byxfickan, men var bra mycket mobilare än tidigare modeller. 

Motorola Dynatac hade en samtalstid på lite över en halvtimme och tog närmare 10 timmar att ladda. Det sätter verkligen dagens batteritider och snabbladdning i perspektiv. 

Den första Dynatac-modellen släpptes inte till allmän försäljning, men några år senare, 1984, lanserades Dynatac 8000X. Att köpa en mobiltelefon på 80-talet var dock inte något som varje Svensson hade råd med. Om man jämför dåtidens valuta med den idag skulle en sprillans ny Dynatac 8000X kosta ungefär 10 200 dollar, vilket blir 97 000 svenska kronor. Inte ett billigt nöje alltså. 

90-talet och den mobila revolutionen

Först under 90-talet började något som liknar dagens mobiltelefoner att nå allmänhetens händer. Plötsligt blev mobiltelefonerna små nog att få plats i byxfickan och priset mer överkomligt för gemene man. 

1994 blev mobiltelefonen årets julklapp och nya spännande funktioner som sms lanserades. En iPhone eller Samsung Galaxy stod dock inte överst på önskelistan, utan det var Ericsson och Nokia som var allra hetast på marknaden. 1998 kom Nokia 5110 ut med sitt lättanvända gränssnitt och enkla design. Ericsson kontrade med T28 1999, en rekordtunn mobiltelefon med stilren design. 

2000 och Nokia 3310

Man kan inte gå igenom mobiltelefonens historia utan att nämna Nokia 3310. Den finska mobiltillverkaren lanserade modellen 00, och den är idag världens mest sålda mobiltelefon. Under 00-talet låg den lilla mobiltelefon, med ombytligt skal och silvriga knappar, i varannan ungdoms jeansficka. Det klassiska spelet Snake spelades flitigt under raster och polyfoniska ringsignaler köptes från annonser i serietidningar.

Fastän 3310:an har över tjugo år på nacken så säljs den än idag, men i en något uppdaterad modell. 

2003 och kameramobilen

Nokia 3310 må ha revolutionerat mobiltelefonanvändandet, men telefonen tillät fortfarande bara att man ringde samtal, skickade sms och spelade enkla spel. 

Idag är mobiltelefonen för de allra flesta synonym med en kamera. De första stapplande stegen mot dagens avancerade kamerasystem togs under början av 00-talet när de första kamerorna integrerades i mobiltelefonerna. Pixliga och suddiga bilder skickades mellan små skärmar – en revolution för mobiltelefonen.

2007 och iPhone

En brytpunkt i mobiltelefonens historia kommer 2007 när Steve Jobs, grundare av Apple, under en presskonferens visar upp den allra första iPhone-modellen. Företaget hade tidigare lanserat iPod, en MP3-spelare med plats för hundratals låtar. När Jobs visar upp den första iPhonen säger han att det är en mix av en iPod, en telefon och en dator – smartphonen får sitt stora kommersiella genombrott. 

Ett år senare lanseras iPhone i Sverige. Modellen heter iPhone 3G och har kamera, touchscreen, appar och uppkoppling till 3G-nätet. Plötsligt har vi tillgång till hela världen genom mobiltelefonen i vår ficka. 

2010-talet och smartphone-revolutionen

När den första iPhonen har landat fortsätter utvecklingen av den smarta mobiltelefonen i raketfart. Apple fortsätter att släppa nya iPhone-modeller årligen och konkurrenterna börjar ta upp kampen. De gamla hederliga knapptelefonerna förlorar snabbt sin popularitet och under 2010-talet blir smartphonen den populäraste mobiltelefonmodellen i världen. 

Den moderna smartphonen gör mobiltelefonen till en grundläggande enhet i de flesta människors vardag. Med telefonen scrollar man på sociala medier, shoppar, parkerar bilen, lyssnar på musik och ljudböcker, läser nyheter, utför bankärenden och, såklart, håller kontakt med vänner, familj och jobb med telefonsamtal, videosamtal och sms. 

En smartphone är numera en liten dator i fickformat med avancerade kamerasystem som kan mäta sig många fristående systemkameror och videokameror. 

2020-talet och 5G 

2020-talets första år tar med smartphonen in i framtiden och det nya decenniet. 5G-nätet kommer med ännu snabbare uppkoppling som gör att våra mobiltelefoner kan ta del av information i helt nya hastigheter. Blixtsnabb streaming, AR, smarta enheter och onlinespel är bara början på den nya teknikens kapacitet. Vart utvecklingen tar vägen återstår att se, men med tanke på var mobiltelefonen började kan vad som helst hända!