Samsung och Apple – störst på smartphone-marknaden

Under de första månaderna av 2022 har den globala smartphone-försäljningen sett en nedgång jämfört med samma månader förra året, men jättarna Samsung och Apple fortsätter att ha ett stålgrepp om marknaden. 

Gungningar på smartphone-marknaden

Ett oroligt ekonomiskt klimat har gjort att den globala smartphone-marknaden i stort har sett en nedgång på nästan 11 procent under de första månaderna av 2022. Två aktörer har dock inte känt av de ekonomisk gungningarna på samma sätt – nämligen jättarna Samsung och Apple. De nya siffrorna kommer från en sammanställning av analysföretaget Canalys. 

Apple och Samsung – fortsatt populärast

Samsung har i år ökat med två procent jämfört med samma period förra året. Idag har Samsung 24 procent av marknadsandelarna för smartphones, vilket kan jämföras med 22 procent 2021. 

Det sydkoreanska teknikföretaget följs hack i häl av amerikanska Apple. Apple står för 18 procent av marknadsandelarna, vilket är en ökning från 15 procent 2021. 

På tredje plats hittar vi kinesiska Xiaomi – som har backat jämfört med 2021. I år innehar Xiaomi 13 procent av marknaden. 2021 låg den siffran på 14 procent. 

På platserna efter hittar vi de två kinesiska tillverkarna Oppo, med 10 procent, och Vivo, med 8 procent. Två kanske lite mer okända aktörer på den svenska marknaden, men stora globalt och framför allt i hemlandet Kina. 

iPhone 13 – Apples populäraste iPhone

Att Apple och Samsung tar stora kliv fram är förstås positivt för de båda teknikjättarna. Apple har sett en ovanligt stark start på året, särskilt om man tittar på försäljningen av iPhone 13. Enligt en rapport från Cosumer Intelligence Research Partners är iPhone 13 betydligt populärare än vad iPhone 12 var vid samma period i fjol. 

Enligt rapporten står iPhone 13 för hela 38 procent av Apples totala iPhone-försäljning, vilket kan jämföras med runt 25 procent för iPhone 12 i mars 2021. 

Ekonomisk oro påverkar

Marknadens nedgång överlag tros bero på osäkerheten i världen på grund av Rysslands invasion av Ukraina, Coronavirusets framfart i Kina och de efterföljande nedsänkningarna av miljonstäder, och den rådande oron över inflationen. 

Apples iPhone 13-serie och Samsungs S22-serie har ändå lyckats locka köparna.

Populäraste mobiltelefonerna just nu