Vad är skrotvärdet på min mobiltelefon?

Skrotvärdet på en mobiltelefon avgörs av märket, modell, ålder och skick. Vissa märken, som till exempel Apples iPhone, har ett högre skrotvärde än andra märken, som till exempel Huawei eller Xiaomi. Att värdera en gammal mobiltelefon kan vara svårt, men vi har listat ett par saker som kan vara värda att ha i åtanke. 

Hur mycket är en gammal mobiltelefon värd?

Hur mycket en gammal mobiltelefon är värd avgörs av en rad olika faktorer. Mobiltelefonens ålder är en av de viktigaste faktorerna. En nyare modell värderas i nästan alla fall högre än en äldre 

modell. Om telefonen ska återanvändas och säljas vidare begagnad är såklart en nyare modell mer eftertraktad än en äldre modell. 

Mobiltelefonens märke är även en avgörande faktor. Mer eftertraktade märken är Apple och Samsung. En iPhone värderas i många fall högre än övriga modeller, fastän den kanske är något äldre än modellen den jämförs med. 

Om du har en gammal mobiltelefon hemma är det alltså bättre att lämna bort den så snart som möjligt – eftersom den sjunker i värde ju äldre den blir. 

Detta avgör din mobiltelefons skrotvärde:

  • Märke
  • Modell
  • Ålder
  • Skick 

Om du är nyfiken på vad din gamla mobiltelefon är värd finns det flera olika tjänster som kan värdera din enhet. Om du har en iPhone kan du vända dig direkt till Apple och deras Trade In-program. Flera av de större operatörerna tar även emot gamla mobiltelefoner. 

Vad ska jag göra med min mobiltelefon innan jag skrotar den?

Innan du lämnar in din mobiltelefon är det viktigt att du säkerhetskopierar innehållet, avaktiverar ”Hitta min mobiltelefon” och liknande funktioner, och fabriksåterställer enheter. Se till att all information och alla bilder är raderade innan du lämnar ifrån dig din enhet. Kom även ihåg att ta ut ditt simkort ur enheten. 

  • Säkerhetskopiera din enhet och spara all data du vill ha kvar
  • Avaktivera ”Hitta min mobil” och liknande funktioner
  • Koppla ifrån alla dina konton – som iCloud
  • Fabriksåterställ enheten
  • Plocka ut simkortet

Vad händer med min mobiltelefon när jag skrotar den?

Om du väljer att lämna in din gamla mobiltelefon till en operatör, tillverkare eller annan återförsäljare kommer din enhet att säljas vidare om den är i tillräckligt gott skick. Innan den säljs vidare renoveras den.

Enheter som är för gamla, är i för dåligt skick eller av annan anledning inte är aktuella att sälja vidare återvinns. Då plockas mobiltelefonen isär och material som kan återvinnas eller återanvändas sorteras ut.