Kan man spåra en avstängd mobiltelefon?

Svaret på den frågan är nej, man kan inte spåra en avstängd mobiltelefon. För att spåra en mobiltelefon krävs det att telefonen är uppkopplad mot mobilnätet och en mobilmast. Om mobiltelefonen är avstängd är det omöjligt för den att koppla upp sig mot mobilnätet och därför går den heller inte att spåra.

Med det sagt är det dock viktigt att komma ihåg att mobiltelefonen kan spåras tills den stängs av. Platsen där telefonen stängdes av kan därför hittas.

Så spåras din mobiltelefon

De flesta av oss har med sig sin mobiltelefon vart vi än går. Den följer med till jobbet, skolan, affären och på löprundan. Den gör helt klart livet enklare, men det kommer förstås med ett pris. En mobiltelefon har ofta stenkoll på var vi befinner oss. Det är förstås smidigt när vi använder kart-appar, behöver vägbeskrivning eller när SOS Alarm ska hitta någon som behöver hjälp, men det kan också kännas lite olustigt att det finns en tydlig karta över hur vi rör oss med våra mobiltelefoner.

En mobiltelefon använder flera olika verktyg för att spåras. En telefon kan spåras via GPS, IP-adress, mobilnätet, WiFi-nätverk och Bluetooth.

Mobilnätet

Den vanligaste spårningen när vi är ute och förflyttar oss är via mobilnätet. Mobiltelefonen kopplar upp sig mot en mobilmast i närheten för att ge telefonen täckning och internet. Mobiloperatören du använder dig av kan se vilken mast du är uppkopplad mot och på så sätt se var du befinner dig.

GPS

GPS nyttjas till exempel när vi får vägbeskrivningar via kart-appar. Mobiltelefonens position hittas med hjälp av satelliter som cirkulerar runt jorden. Positionen är ofta väldigt specifik med liten felmarginal. Du kan själv välja vilka appar som du vill ska ha åtkomst till GPS. Det kanske är praktiskt att Google Maps har åtkomst när den appen används, men kanske inte lika rimligt att en bildredigeringsapp har åtkomst.

IP

Med hjälp av en mobiltelefons IP-adress kan man se i vilket land och i vilken stad telefonen finns. IP-adressen används när vi kopplar upp oss mot internet och olika hemsidor. Vem en viss IP-adress tillhör är dock svårare att se, det kan bara din operatör se.

WiFi

Om man ansluter sin mobiltelefon till ett WiFi-nätverk kan telefonen positioneras med en ganska hög noggrannhet. Om man ansluter till ett publikt WiFi-nätverk, kanske i en stor butik eller ett köpcentrum, går det att se hur mobiltelefonen rör sig mellan butiker och våningsplan.

Bluetooth

En mobiltelefon kan även spåras via Bluetooth. En butik kan till exempel placera ut mindre Bluetooth-sändare, eller Bluetooth beacons, som kan följa hur telefoner, och därmed kunder, förflyttar sig i butiken.

Enkla tips för att hemlighålla hur du rör dig

Man kan förstås stänga av sin mobiltelefon och på det sättet slippa spårning, men det finns ett par andra tips man kan tänka på om man vill röra sig mer anonymt.

  • Kontrollera vilka åtkomster dina appar har. Vilka har tillgång till GPS? Stäng av tillgången om den känns onödig.
  • Använd inte publika WiFi-nätverk.
  • Stäng av Bluetooth eller välj att inte ge appar tillgång till Bluetooth.