Vilka tillbehör behöver man till sin mobiltelefon?

Det finns ett tillbehör som man måste ha om man vill att mobiltelefonen ska fungera: en laddare. I övrigt avgörs tillbehören man behöver av hur man tänker använda sin telefon. Många tycker om att ha ett skal och ett skärmskydd som skyddar telefonen. Det är också vanligt med hörlurar.

Vi tipsar om några bra tillbehör till mobiltelefonen. 

  • Laddare
  • Powerbank
  • Skal, fodral och skärmskydd
  • Hörlurar
  • Mobilhållare till bilen

Laddare till mobiltelefon

En laddare gör att man kan fylla på med el i sin mobiltelefons batteri. Det är ett absolut nödvändigt tillbehör för att telefonen överhuvudtaget ska fungera. Förr fick man alltid med en laddare när man köpte en ny telefon, nuförtiden är det lite mer ovanligt. I lådan ligger vanligtvis bara en sladd som passar i telefonens uttag och i ett USB-uttag. 

De allra flesta har en laddare hemma från tidigare mobiltelefoner, men om man inte har det behöver man köpa en laddare som passar sladden till mobiltelefonen. 

USB-C blir standard

Från och med slutet av 2024 kommer alla mobiltelefoner som säljs inom EU att behöva ha ett uttag för en USB-C-kontakt. Nästan alla modeller, förutom äldre modeller av Apples iPhone, har detta uttag redan. Har man en äldre iPhone, iPhone 14 och tidigare, har man istället ett Lightning-uttag. 

Powerbank

En powerbank är ett större uppladdningsbart batteri som man kan använda för att ladda sin mobiltelefon eller andra enheter. Detta kan vara ett bra tillbehör om man befinner sig ute under längre perioder utan tillgång till vägguttag för att ladda sin telefon. 

Skal och skärmskydd till mobiltelefon

Ett tillbehör som många använder är skal och skärmskydd för att skydda telefonen från repor eller från att gå sönder om man skulle tappa den. Mobiltelefoner följer med en nästan överallt, så det är inte ovanligt att de åker i backen ibland. Om man har ett bra skärmskydd och ett bra skal kommer telefonen vara skyddad om man skulle råka tappa den. 

Hörlurar till mobiltelefon

Många använder sin mobiltelefon till att lyssna på musik och poddar eller för att se på videor, filmer eller tv-serier. För att kunna göra detta utan att andra störs av ljudet kan ett par hörlurar vara en bra investering. 

Det finns både hörlurar med sladd och hörlurar som kopplas in trådlöst via bluetooth. 

Tänk på att många mobiltelefoner idag inte har ett 3,5 mm-uttag för hörlurar. Då behöver man antingen ett par hörlurar med en sladd som passar i telefonens uttag eller en adapter som gör telefonens uttag till ett 3,5 mm-uttag. 

Mobilhållare till bilen

Enligt lag får man inte hålla sin mobiltelefon i handen när man kör bil. Ett bra tillbehör kan därför vara en mobilhållare till bilen. Då kan man fästa mobilen i bilen så att man kan se skärmen utan att behöva hålla telefonen i handen. Detta kan vara bra om man använder mobilen för att navigera eller för att lyssna på musik i bilen.