Kan man laga en trasig mobiltelefon?

En mobiltelefon som har gått sönder kan man i de allra flesta fall laga. Det bästa alternativet brukar vara att lämna in telefonen hos en specialiserad mobiltelefonreparatör, men det finns även skador man kan åtgärda själv om man är lite tekniskt kunnig. 

Vilka fel kan man laga på en mobiltelefon?

Många av de skador som uppstår på en mobiltelefon går att reparera. Vanliga skador kan till exempel vara en spräckt skärm, ett batteri som inte håller hela dagen längre, ett ladduttag som glappar eller en mikrofon som slutat fungera. Vid denna typ av skador rekommenderar vi att man lämnar in sin mobiltelefon för reparation hos en kunnig reparatör. 

Mobiltelefon med spräckt skärm

Den vanligaste skadan som smartphones får är nog att skärmen spräcks eller får repor. En smartphone med en spräckt skärm är känsligare för fukt, värme och damm. Därför är det en god investering att laga en spräckt skärm så snart som möjligt för att undvika fler skador på enheten. Det kan spara mycket pengar i längden. 

Om skärmen är väldigt skadat kan man även få glassplitter i fingertopparna om man fortsätter att använda enheten.

Hur mycket det kostar att ersätta en spräckt skärm beror på modell på telefonen och vem man vänder sig till. Innan du lämnar in din telefon på reparation rekommenderar vi att du säkerhetskopierar enheten. Då kan du återställa den om något skulle hända under reparationen. 

Mobiltelefon med dåligt batteri

Ett annat vanligt problem som kan uppstå om man har en mobiltelefon är att batteriet försämras över tid. Ett batteribyte kan i många fall vara en prisvärd uppgradering av din telefon, utan att du behöver köpa en helt ny enhet. 

Vad ett batteribyte kostar beror på vilken typ av telefon man har och var man vänder sig. Det finns även enheter som man kan byta batteri på själv. 

Kolla vad din försäkring täcker

Innan du lämnar in din enhet på reparation är det bra att få koll på vad som täcks av din hemförsäkring, eventuell produktförsäkring och garanti. Om din hemförsäkring eller produktförsäkring täcker skadan är det även bra att ha koll på hur mycket självrisken ligger på. Då vet du hur mycket du behöver betala för reparationen och vad en eventuell försäkring täcker. 

Läs mer om försäkringar för mobiltelefoner här och här